jedi academy logo

 

A Birodalom Visszavág KOTF diorámákkal

Az Epizód 5 bemutatása a Jedi Academy moddal

 

Kedves Olvasók! Folytatódik új Knights of the Force projectünk! Fogadjátok szeretettel A Birodalom Visszavágot bemutató KotF szoftveres diorámákat! A Csillagok Háborúja sorozat második filmjének bemutatásának 30. évfordulója alkalmából a KotF-al illusztrálom az Epizód 5 történéseit, olvassátok szeretettel.

 

 

A Galaktikus Birodalom erői elől a Lázadók Szövetsége a távoli jégvilágon, a Hothon keres menedéket

A Halálcsillag megsemmisítésének ellenére a ep5 probe droidGalaktikus Birodalom erői elől a Lázadók Szövetsége a távoli jégvilágon, a Hothon keres menedéket, és ott építi fel új, titkos bázisát (az hoth_echo_bázisEcho bázist). Darth Vader sok probe droidot (birodalmi kutászdroidot) küld utánuk a Galaxis minden szegletébe, ezek egyike a Hoth bolygón landol. Mindeközben a bázis környékén őrjáratozó Luke Skywalkert megtámadja, és leüti egy Wampa lény, ami hazahurcolja az áldozatait. Amíg a Tauntaunját jóízűen elfogyasztja, Luke-ot felakasztja a jeges "spejzébe", későbbi időkre. Bent a bázison Han Solo eldönti, hogy elhagyja a lázadókat, hogy visszamehessen kifizetni tartozását Jabba a Huttnak, melynek Leia nem örül, de kimondani nem akarja, hogy ne menjen el. Mikor Luke még estig sem érkezik vissza a bázisra, Han úgy dönt, hogy kimegy az éjjelre halálosan hidegre váltó ep5_luke_vs_wampaHoth-i éjszakába, hogy megkeresse barátját. Luke Erő-húzással magához szívja fénykardját, kiszabadítja magát a fejjel lefelé felakasztott spejzpozícióból, majd levágva a rárontó Wampa kezét kiszalad a lény barlangjából, de a fagy majdnem megöli. Félig aléltan látomása lesz, megjelenik neki a halott mentora, Obi-Wan (Ben) Kenobi, aki elküldi őt a Dagobah rendszerbe, hogy folytassa képzését Yoda, a Jedi Mester. Han végül megtalálja a szinte már haldokló Luke-ot, és életben tartja őt reggelig egy halott Taun-taun testmelegével, míg fel nem fedezi őket pár Snowspeederes felderítő.

 

 

Hoth-i csata

ep5_tauntaun pajzsgenerátorA birodalmi felderítő droid közben felfedezi a lázadók bázisát és pajzsgenerátorát, mire Darth Vader elrendeli az azonnali támadást. A lázadók felkészülnek az evakuálásra, és hogy tovább meneküljenek innen is. Lövészárok rendszereikbe bújva gyalogosan ep5_rebel_vs_snowtrooperképtelenek feltartóztatni még a birodalmi hógárdistákat is, és akkor még nem is számoltak a látcsöveikben rövidesen felbukkanó ep5_snowtrooper_vs_rebelbirodalmi páncélosokkal. Hogy a pajzsgenerátort, és az ionágyú megvédjék, egy ideig azonban kénytelenek tartani az állásokat, azonban a dolog gyakorlatilag megoldhatatlannak tűnik a nyomasztó túlerővel szemben. A ep5_hoth_mezei_csatahatalmas birodalmi lépegetők könnyedén áttörik védelmi vonalaikat, és elpusztítanak rengeteg védekező tornyot, gyalogost, sőt még airspeeder repülőket is. Luke Skywalker snowspeederét is eltalálják, aki becsapódik a fagyos Hoth felszínébe. Luke azonban túléli, és sikerül megszigonyoznia egy ep5_hoth_atat_lukelépegető alját, felmászik, és lyukat vág bele fénykardjával, hogy bedobhasson egy detonátort, ami felrobbantja a lépegetőt. Az egész trükk emlékeztet engem a Csillagközi Invázió (Starship troopers) egy jelenetére, ahol Johnny Rico ráugrik egy plazmabogár hátára, lyukat lő a bogár hátába, és bedob egy gránátot, ami abban a filmben is végez a veszélyes ellenféllel. A birodalmi erők végül legyőzik a lázadókat, és behatolnak az Echo bázisra. ep5_hoth_leia_hanHan és Leia mindeközben állandóan veszekednek, folytonos civakodásaik gyakorlatilag már az EP4 óta tartanak, és már kezd nagyon unalmas, és idegesítő lenni. Még ebben a nehéz pillanatban is durrognak, amit Han végül megelégel, és bevonszolja a hercegnőt a Millennium Falconba C-3PO, R2-D2 és Chewbacca kíséretében, még pont időben, mivel pár pillanat múlva birodalmi snowtrooperek özönlik el a hangárt, felállítanak egy E-webet, majd az elsők közt maga Darth Vader is becsörtet a hangárba.

 

 

A Sólyom haldoklik, Luke meglátogatja Yodát a Dagobah rendszerben, Vader fejvadászokat küld utánuk.

A Falcon azonban nem képes fénysebességre ugrani technikai problémái miatt. Na ez a másik rendkívül unalmas, és idegesítő dolga ennek az epizódnak, az egész filmben egy köhögő, szinte működésképtelen űrhajót kell néznünk, egy fénysebességgel utazni képes hasonló űrhajót ep5_millenium_falconegyszerűen nem tudok elképzelni ennyire megbízhatatlanul működni, gyakorlatilag minden pillanatban azt várjuk, mikor hull darabokra az egész. Végül bemenekülnek haldokló hajójukkal egy ep5 needa_kapitanyt megfojtja darth vaderaszteroida mezőbe, ahol elbújnak egy űrlény hasában/szájában, majd onnan is kimenekülve rászállnak egy birodalmi csillagromboló tetejére, ahonnan végre tényleg sikerül elmenekülniük. A ep5_executor_meeting_dengar_bossk_ig88_vader_boba_4lomközismerten kegyes és megbocsátó Vader egyáltalán "nem ep5_dagobah_yoda_luke_xwingharagszik Needa kapitányra", majd miután elviszik Needa holttestét a katonák, Vader fejvadászokat hívat az Executor fedélzetére, és megbízza Bosskot, IG-88-at, Zuckusst, 4-LOM-ot, és Boba Fettet, hogy kerítsék kézre az eltűnt Falcont. Mindeközben Luke és R2-D2 lezuhan a Dagobah-n az X-szárnyúval, és találkoznak Yodával.

 

 

Han Solo meglátogatja barátját, Lando Calrissiant a Bespinen

Miután lelépnek a Birodalom elől, a ep5_bespin_lando_han_soloMillennium Falcon a Felhőváros felé város felé veszi az irányt, mely egy lebegő gázbányász kolónia a Bespin bolygó légkörében, de nem veszik észre, hogy Boba Fett követi őket. Ott találkoznak Han régi barátjával, Lando Calrissiannal. Röviddel érkezésük után Lando ellenük fordul, és átadja őket Vadernak, aki sajtként akarja őket használni a Lukenak felállított egérfogóban. A Birodalom azt akarja, hogy Luke Skywalker átálljon, vagy meghal. Ezt megelőzően ugyanis a ep5_palpatine_holo_warns_vaderCsászár figyelmeztette Vadert, hogy Anakin Skywalkernek fia van, aki felnőtt, és jelen van az Erőben. Lando úgy védekezik Hannal és Leiával szemben, hogy kényszerítették az árulásra, és csak azért segített Vadernek, hogy megóvja városát a birodalmiaktól. Vader közben megkínoztatja Han Solot egy kínzógépbe szíjaztatva látszólag cél nélkül, nem kérdezve semmit, csak a puszta kéjért, hogy szenvedni látja Solót, aki oly sokszor tört már borsot az orra alá. Luke edzése közben megérzi, hogy Han és Leia szenved, és bár a jövő még mozgásban van, úgy tűnik, bajban vannak/lesznek. Yoda tanácsa ellenére ezért felfüggeszti a tanulást, és elmegy, hogy megmentse barátait, de megígéri, hogy utána visszajön, és befejezi a "Dagoba egyetemet". ep5_han_solo_karbonitMivel Vader egy széntömbbe szeretné fagyasztani Luke-ot, mely eljárás kockázatos is lehet, "önkéntes" tesztalanynak Han Solot választja ki, tán nem meglepő módon. Mielőtt Hant lefagyasztják, Leia bevallja neki, hogy szereti, még ha nem is a legromantikusabb pillanatban. Ezután Vader átadja Hant hibernált állapotban ep5_lando_megmenti_leiat_bespinenBoba Fettnek, aki azon nyomban elindul értékes zsákmányával Jabba a Hutthoz. Lando közben pálfordulást hajt végre, segít Leia hercegnőnek és társainak, kiszabadítva őket, és állítja, hogy még megmenthetik Hant is. De szerencsétlenségükre pont lekésik Boba Fettet a leszálló platformnál, így Solo nélkül kell elhagyják Bespint a továbbra is betegen köhécselő Millennium Falcon fedélzetén.

 

 

Felhővárosi jelenetek Luke Skywalker és Darth Vader közt

Mindeközben ep5_bespin_szenfagyaszto_luke_vs_vaderLuke megérkezik Cloud Citybe, és egyenesen belesétál Vader csapdájába. A szénfagyasztó teremben Luke és Vader megütköznek egy ep5_bespin_luke_vs_vaderfénykardpárbajban, ami elnyúlik a város középső légzsilip járatáig. A párbaj első részének vége felé Vader rögtönöz Lukenak egy kis Sötét Oldali Erő-kezelési bemutatót, mely során gyakorlatilag a terem összes mozdítható tárgyát hozzávágja fiához, de az egyik tárgy véletlenül kitöri az ablakot, és a légnyomásváltozás kiszippantja Luke-ot a szobából. Később sikerül visszamásznia, majd a komplexum egy másik szintjén ismét szembetalálkoznak, ahol folytatják az apa fiú első láthatásoknál szokásosnak nem mondható "lézerkard" viadalt. Vader ep5_vader_cloudcitylegyőzi Luke-ot, majd a Star Wars világban viszonylag elfogadott fenyítési módnak megfelelően levágja a kezét. Majd felajánlja Lukenak, hogy uralják együtt a Galaxist, és elmondja neki, hogy ő az apja. Sokkolva, és reményvesztetten ep5_bespin_luke_skywalkerLuke beveti magát a szellőzőrendszer mély aknájába, leszánkázik az aljára, de fentakad a Felhőváros egy külső antennáján, így nem hal meg. Telepatikus úton kétségbeesetten próbálja elérni Leiat, aki valahogy érzékeli Luke segélykérését, és visszamennek érte a Millennium Falconnal, és elmenekülnek. ep5_empire_strikes_back_endVégre a hiperhajtómű is megjavul, (hála az ügyes kis R2-D2 szakavatott beavatkozásnak), és a Falcon fénysebességre ugrik. Később egy Lázadó orvosi fregatt fedélzetén egy medikai droid egy műkezet operál Luke elvesztett végtagja helyére. Lando és Chewbacca elviszik a Falcont, hogy megkeressék és kiszabadítsák Hant, míg a lábadozó Luke, és Leia, C-3PO, valamint R2-D2 a film végén egy ablakon át merednek az űr hideg mélye, és komor sötétje felé.

 

 

Külön köszönet Darth Strykernek (alias Rolandnak), hűséges olvasónk küldte ismét ezeket a szép screenshotokat, melyeket a KotF motorral készített, valamint ezt a vadonatúj rovatot is együtt találtuk ki, köszönet mindenért! Remélem ezekkel a képekkel és az én írásommal méltó memoárt tudtunk adni nektek a Birodalom Visszavág 1980. áprilisában - immár 32. éve - útjára induló filmjének tiszteletére!

 

Olvasd a CustomStarWars cikkeit rendszeresen, és gyere vissza máskor is!

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2010. 05. 18. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

jedi academy borító

vissza a főoldalra főmenübe image map example