birodalmi lépegetők a force commanderben

Épület telepítő űrhajó és pilótája

Force Commander

 

Az épület telepítő hajó gyakorlatilag egy hasonló kinézetű, és funkciójú jármű, mint amit a blockade_runnerStar Wars "blockade runner"-nek titulál. A gyors, és fordulékony blokád törő hajót értelemszerűen arra használták, hogy egy blokád alá vont bolygóról, területről el lehessen menekülni, emiatt fegyverzete nem igen volt, csak minimális. A blokád törők sokszor nemcsak kifelé akartak jutni egy blokád alá vont területről, hanem sokszor befelé kellett menniük, ilyen akkor fordulhatott elő, ha például élelmet, fegyvert, vagy más ellátmányt kellett bejuttatni egy blokád alá vont bolygóra. Ilyesmit láthattunk például a Clone Wars 2. évadjában is, mikor Anakin Skywalkernek kellett bejuttatnia egy szállítmányt Christophsisra Bail Organának. Leia hercegnő is egy blokád törő hajóval próbált meglépni Darth Vader elől az Új Reményben, az ő hajója tán a leghíresebb blockade runner, a neve Tantive-IV volt. A lázadók arra is használták a blokádtörő egy módosított változatát, hogy épületeket jutassanak le a blokád alá vont, vagy csatatérré vált bolygók felszínére. Ezek a hajók mechanikus karmokkal voltak felszerelve, amik szilárdan megragadták a szállítani kívánt épületet, és akkor sem engedték el, mikor a szállító villámgyorsan cikázva a sok csillagromboló közt áttört köztük, és célba juttatta épület terhét. Az alábbiakban picit áttekintjük, milyen típusú épületeket lehetett egy ilyen űrhajóval szállítani a Force Commader játékban, ahol heavy lifternek, (nehéz szállítónak) vagy builder shuttle-nek (épület telepítő űrhajónak) nevezik őket.
 

Pajzs generátor

A heavy_lifter_pajzsgeneratort telepit a lázadó bázisrapajzs generátor egy olyan eszköz, melyet arra használtak, hogy a részecske és/vagy sugár terjedésű anyagáramok ellen elhárító mezőt hozzanak létre. A pajzsgenerátor egy elektromágneses mezőt hoz létre a védendő objektum körül, mely képes elnyelni, vagy visszaverni az elektromágneses energiákat, ám a kinetikus behatások ellen az esetek túlnyomó részében védtelen. Ezért van az, hogy be tudunk lépni a pajzs hatósugarába, ezt tették a droidok is a Naboo mezején, és a birodalmi hadsereg is a Hothon. Bedobhatunk egy kést, mint ahogy a Csillagkapuban tette Jack O'Neill, és beszúrhatunk egy késsel, mint amire a Republic Commandoban láthattunk példát. A pajzsgenerátor hozza létre, és táplálja energiával az elhárító mezőt, és fókuszálja a védeni kívánt dolog köré, legyen az egy űrhajó, egy épület, vagy adott esetben akár egy bolygó egy bizonyos része. A földi installációk óriási kivetítőkkel generálták az elhárító pajzsot, egy ilyen védte a Hoth bolygón is a lázadó bázist az orbitális bombázástól. Ez a pajzs áthatolhatatlan volt mindkét irányból, ezért a lázadóknak időnként le kellett ereszteni a pajzsot, hogy a transzportjaik elhagyhassák a bázist, ezen a pajzson tehát szilárd testek sem juthattak át.
A pajzsgenerátorok egyébként több fajta méretben és hatótávolsággal készültek, kezdve a kis méretű személyi védőpajzsoktól a csatahajók nagyobb elhárítópajzsain át a planetáris védőpajzsokig. Az SLD-26-os planetáris pajzsgenerátor védte például a Hoth mezei ütközeten kívül a Második Halálcsillagot is, melyet az Endor bolygón helyeztek el, onnan fókuszálta az erőteret a rettegett birodalmi monstrum köré. De láthattuk pajzsgenerátorokat Gungan hadsereg alkalmazásában is, ők Fambaa lények hátára szerelték, és a csapataikat védték általa.

AA (Anti air, azaz légi járművek elleni) torony

A heavy_lifter_légvédelmi tornyokat szállít egy meteoritralégvédelmi tornyok páncélozott légvédelmi ütegekhez hasonló szárazföldi installációk voltak. A torony gyakorlatilag egy erős légvédelmi ágyú volt egy talapzatra szerelve, mely 360 fokos szögben volt képes elhárítani az ellenséges légi támadásokat. Minden saját energiaforrással rendelkezett, így nem függött a bázis fő áramfejlesztőitől annak megsemmisülése esetén. Alacsonyan szálló ellenséges gépek ellen igen hatékony védelmet jelentett, főleg ha azok éppen légi ütközetben, vagy bombázó küldetésben a céljukkal voltak elfoglalva. Saját áramforrással rendelkező előreszerelt toronyról van szó, melyet gyakorlatilag miután az épülettelepítő űrhajó letett a birodalmi bázis köré valahova a földre, azonnal be lehetett vetni légvédelmi célokra. Mindezek miatt a tornyot úgy szállítják le a csatahajók fedélzetéről, hogy a hangárban bepattan egy tüzér, így mikor letelepítik a tornyot, a tüzér azonnal elkezdhet lövöldözni az ellenséges repülőkre. (Később egy második tüzért is betehetünk a toronyba!) A légvédelmi üteg komoly tűzerővel és nagy lőtávolsággal rendelkezett, és képes volt a pajzsozott repülőket is sebezni, és plazmaszerű robbanásokkal pillantok alatt leamortizálni.

AV (Anti vehicle, azaz páncélos járművek elleni) torony

A Galaktikus Polgárháború idején gyakran használták ezt a könnyű heavy_lifter_páncélos jármű elleni tornyot hoz a hoth jégvilágrapáncélzattal ellátott fegyvertornyot. A talapzaton álló torony tetején egy erős páncéltörő üteg volt felszerelve, mely 360 fokos szögben forgatható volt, hogy bármely irányból megfelelő szívélyes üdvözlésben részesíthesse az ellenséges páncélosokat. Mivel ez a torony is saját erőforrásról működött, nem kellett összekábelezni a bázissal, önállóan képes volt működni miután a csatatérre telepítették. Ez a torony is egy tüzérrel együtt érkezik a csatatérre. Így azonnal bevethető volt a letelepítés után, és ha megszűnt a fő bázis, akkor is működő képes maradt, és míg pajzsa, muníciója, és árama volt, képes volt védekezni. A torony sorozatok és egyes lövések leadására is alkalmas volt. A lövések közt a fegyver töltődött. Egyetlen ilyen páncéltörő torony is könnyedén semmisíthet meg több könnyű páncélost, (pl. AT-PT, mobil artillery), durván sebzi a közepesen vasalt páncélosokat, ha egyesével jönnek, akár 5-6 AT-ST, vagy heavy artillery is áldozatául válhat, és még a négylábú lépegetőt (AT-AT) is keményen amortizálja, bár az ellen már nincs esélye, főleg, ha a lépegető rálövi az áll ágyúja megsemmisítő lézeradagját.

AI (Anti infantry, azaz gyalogság elleni) torony

A heavy_lifter_gyalogos elleni tornyot hoz egy sivatagos világragyalogos elleni tornyok vékony páncélzatú tüzérségi installációk voltak a Galaktikus Polgárháború idején. Saját áramforrású, gyors tüzelésű, teljes körben forogni képes gépágyúi könnyedén terítették le a gyalogosan közelítő gyalogságot, különösen hatékony volt szoros formációban közelítő osztagok ellen. Ha olyan sok gyalogos közelített felé, melyet nem tudott lekaszálni addig, míg azok a közvetlen közelébe értek, a torony kezelője védtelenné válhatott a behatolókkal szemben, így ha kilőtték, a tornyot a használói ellen lehetett fordítani. Az ágyú képes volt a könnyű páncélosok ellen is felvenni a harcot, azonban ezek ellen sokkal kisebb hatásfokkal. Ez a torony is egy tüzérrel együtt érkezik a csatatérre.

TRMB (tracked mobile base, azaz lánctalpas parancsnoki mozgóbázis)

A heavy_lifter_trmbTRMB egy masszívan páncélozott prototípus birodalmi jármű volt, melybe egy parancsnok, és 6 rohamosztagos fért el, és egy mozgó parancsnoki bázisként funkcionált a csatatéren. A TR-MB gyakorlatilag a BHCI technológiát hozta le a szárazföldre, sokkal közelebb a csatához. A holografikus csatatéri irányító interfészt leginkább Brenn Tantor használta a karrierje során, így fentről, egy csillagrombolóról is képes volt aktívan irányítani egy ütközetet. Miután Brashin letartóztatta Tantort, azt megszöktette a Lázadók Szövetsége, és elvitték a TRMB-t is vele együtt. A lázadók módosították a járművet, és ellátták egy elhárító pajzzsal, hogy még védettebb legyen. Brenn a lázadóknál is sikeresen használta a járművet, de nem tudjuk, mi lett a géppel azután, a BHCI technológia valamelyest megmaradt, de a prototípus járművet információink szerint soha nem gyártották futószalagon.

Airfield (légi támaszpont)

A heavy_lifter_airfield lázadó repülőtérlégi bázis értelemszerűen egy olyan hely, ahol a lázadó repülők, mint például az airspeederek és az Y-szárnyúk felszálltak, és landoltak. A légi támaszpont tetején egy nagyméretű sík felületet alakítottak ki, ami kifutópályaként funkcionált a vadász és bombázó gépek számára. Az épület tartalmazott helységeket a légi irányítás, és más kontroll személyzet számára, és voltak benne belső hangárok is, ahol a gépeket karbantartották, és javították.

Tech center

A heavy_lifter_tech_centertech center (technológiai centrum) egy olyan épület volt, ahol a lázadó mérnökök különleges fejlesztéseken dolgoztak, melyekkel a proton attack tankjaikat kívánták versenyképesebbé tenni az erős birodalmi páncélosok ellen. Ezek a fejlesztések például gyorsabbá tették a tankjaikat, egy másik fejlesztés által több életpontjuk lett, amit még meg is fejelhettünk egy kis extra pajzzsal, ami további védelmet jelentett, és végezetül javíthattak a tűzerejükön is, melyek az ágyúk és a rakétavetők találati pontosságát és a sebzés nagyságát javították. Ezen fejlesztések után a tankok elég erősek lettek arra, hogy a közepesen erős birodalmi páncélosok ellen eséllyel vegyék fel a harcot.

Az épület telepítő űrhajót többnyire egy női sofőr vezeti, aki nem száll ki a járművéből a játék alatt, és soha nem avatkozik harcba. Ha a jármű felrobban, ő is meghal benne. Mivel pilótáról van szó, ezért előfordulhatott, hogy a gépét lelőtték, és túl kellett élnie, míg megmentették, ezért egy fegyvert (egy lázadó pisztolyt) készítettem a kezébe. A heavy lifter pilótája egy militari sárgás-barna nadrágot visel, és egy valószínűleg tűzálló fehér pilóta dzsekit, melyen narancssárga részek vannak középen. Egy nyitott, de masszívan bevasalt fémes ezüstös sisakot hord, melyen egy kék négyzetből álló szimbólum van homloktól tarkóig, és pár függőleges kék csík az áll előtti részen. Egy sötétített narancssárgás szemvédője van, egyfajta napszemüvegként a vezetéshez. Még soha nem láttam épülettelepítő űrhajó pilóta figurát, ezért úgy döntöttem, csinálok egyet magamnak. Mint majdnem minden custom figurámnak, körülbelül ennek is kb. 15 munkaóra az elkészítése, de megéri, mert nagy ritkaság. Különlegessége, hogy 4 figura alkatrészeit emésztette fel, a lábait egy Darth Maulból, a testet egy Obi-wanból, a fejet egy Lukeból, a kezeket pedig egy Anakinból szereztem.

 

Tekintsétek meg a heavy lifter pilóta figurámat! Egy értékes darab számomra, nem csak a nehéz színkeverések és a sisak elkészítése miatt, hanem azért is, mert a játékban a női változatát Jennifer Hale szinkronizálta, akit én nagyon kedvelek. Hallgassunk meg pár jó kis épülettelepítő pilóta bejelentkezést Ms Jennifer Hale előadásában!

Ha a pilóta bejelentkezik, ilyesmiket mond, hallgassátok meg az eredeti Force Commander heavy lifterének mondatait Jennifer Hale hangján!


Where would you like this building delivered? Hova szeretné telepíttetni ezt az épületet?
Drop coordinates are in the computer! Telepítéshez kijelölt koordináták betáplálva a komputerbe!
I'll drop it there. Leteszem oda.
Building is dropped off. Épület lerakva!

 

Heavy lifter pilóta elölről

heavy lifter pilóta elölről


 

Custom épülettelepítő űrhajó pilóta oldalról

épülettelepítő űrhajó pilóta oldalról


 

Custom Force Commander épület szállító pilóta hátulról

Custom Force Commander épület szállító pilóta hátulról


 

Köszönöm a figyelmet, gyertek vissza mielőbb a CustomStarWarsra!

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2010. 09. 19. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

force commander lázadó

vissza a főoldalra főmenübe image map example