sandtrooperek a filmben

Security battle droid

Filmben szereplő karakterek alapján készített Custom figurák

 

Security battle droid Molnár Levente tiszteletére

A Security battle droid gyakorlatilag egy ugyanolyan harci droid, mint a többi droid, csak alapvetően biztonsági feladatokra tervezték őket. Külalakjukban is nagyrészt egyeznek a sima droidokkal, csak annyi különbséggel, hogy a security droidok vörös festést kaptak géptestük pár pontján (vállak, hasi rész), és nincs a hátukon az a hátitáskához hasonló antennás vezérlő modul, mely a sima droidokon alapfelszerelés. Az OOM típusú biztonsági rohamdroidokat a Kereskedelmi Szövetség tervezte, majd minimális fejlesztésekkel a CIS (Confederacy of Independent Systems=Független Rendszerek Konföderációja) is tovább használta őket védelmi és észlelési feladatokra. Míg a normál B1 típusú mezei harci droidok inkább a frontokra lettek tervezve, és főleg ott harcoltak, a security battle droidok kis csoportokban őrjáratoztak, hadifoglyokat kísértek és őriztek, és nem igazán harcoltak a fronton. Az első biztonsági droid szériák eléggé pontatlanul lőttek, és a mozgás koordinációjuk is gyengébb volt, mint a B1-eseké, ezért eléggé könnyen elpusztíthatóak voltak, így ez a sorozat kudarcot vallott. Az első széria negatív tapasztalatait felhasználva a Kereskedelmi Szövetség elkezdte fejleszteni a security battle droidjait, és belőlük fejlesztette ki az előbb már említett OOM típusú biztonsági droid sorozatot, mely már egy jobb széria volt, bár egy képzett ellenfél számára továbbra sem jelentett komolyabb kihívást egy ilyen droid legyőzése sem. Az OOM droid osztály sorozatgyártását később átvette a Baktoid Combat Automata gyár. A security droidok itt gyártott új családját továbbra is jellemezte a tipikus vörös festés a vállakon, és a has felső élén, mely szinte védjegyként különböztette meg őket a normál rohamdroidtól. Leggyakrabban csapatokban tevékenykedtek, mely osztagot egy OOM típusú parancsnok droid irányított. Ő volt az ész a csapatban, az ő harci, taktikai programja, és a biztonsági droidok nagy száma volt hivatott megteremteni a győzelem esélyét, az ellenfél legyőzését, ám ez az esély még így is elég harmatos volt. A Kereskedelmi Szövetség security droidjait gyakran látjuk a hadihajók folyosóin őrködni, vagy járőrözni, ez volt a leggyakoribb feladatkörük. Általában az E-5-ös droid fegyver van a kezükben, ugyanaz, melyet a többi droid is használ. Security droidok őrjáratoztak azon a Lucrehulk űrhajón is, melyre átszállt Obi-Wan Kenobi és Qui-Gon Jinn az security battle droidok örzik palpatinetEpizód 1-ben, nekik kellett volna megnézni, megfulladt-e már a két Jedi a gáztámadás után, de a Köztársaság követei felkoncolták mindet. Security droidok védelmezték Nute Gunray alkirályt, és ők kísérték Amidala királynőt Theed utcáin, de a Jedik feldarabolták ezeket az biztonsági droidokat is, és kiszabadították a királynőt és kíséretét. Security droidok szolgáltak Grievous zászlóshajóján, az Invisible Hand fedélzetén is az Epizód 3-ban.

A Security droidoknak gyakran kellett őrizniük a CIS hadihajóin annak fontos részeit, mint például a hangár, lift, főbb folyosók, hajóhíd, és egyes lényegesebb ajtók. Az Epizód 1 Baljós Árnyakban láthattunk több security_droidok_keselyu_droidoksecurity battle droidot és keselyű droidot is abban a hangárban őrködni, ahova Qui-Gon Jinn és az ifjú Obi-wan Kenobi érkezett meg köztársasági szállító hajójukkal. Miután a két Jedit azonosítják, Darth Sidious megparancsolja, hogy végezzenek velük, ezért a Neimodiaiak rájuk küldenek security_droidok_oom9egy osztagnyi security battle droidot egy OOM-9 típusú parancsnok droid vezénylete alatt, hogy ellenőrizzék, meghaltak-e a dioxin gáztól, amit előzőleg bepumpáltak abba a szobába, ahol csapdába ejtették a Jediket. Ám sem a gáz, sem a security droid csapat nem volt elegendő, hogy megöljenek két tehetséges Jedit, akik aprólékosan felszeletelték a droidokat, majd elmenekültek. Később az Epizód 3 Revenge of the Sith-ben ismét találkozunk hasonló hangárt védő security droidok védik az Invisible Hand hangárjátsecurity battle droidokkal, akik az Invisible Hand hangárjára vigyáznak, ám hasonló sorsra jutnak, mindet felkoncolja a közben mesterré vált Obi-wan Kenobi és Jedi lovag barátja, Anakin Skywalker, akik kényszerleszállást hajtottak végre a hangárjukban. Obi wan olyan gyorsan ugrik ki űrhajója roncsából hogy a droidok mozdulni sem tudnakObi-wan Jedi starfighterét ugyanis megtámadták kullancs droidok, Anakinnak kellett letisztítania őket mestere hajójáról, ami közben részben ő amortizálta le Obi-wan hajtóművét és szárnyát, ezért besegítette mestere irányíthatatlan hajóját ebbe a hangárba, valami közeli vészleszállási hely után fürkészve. invisiblehand_hangar_security droidokObi-wan oly gyorsan ugrott ki a roncsból, hogy a droidok talán nem is vették észre, de ha észre is vették, mozdulni sem tudtak, mert Kenobi azonnal levágta őket, majd egyesítve az erőiket Anakinnal letarolták az összeset, majd elhagyták a Anakin harcol a security droidok_tuzeben a hangarbandroidroncsokkal beborított CIS hangárt. Ez az akció a film első kockáinak leglátványosabb jelenete. (Ez a jelenet Darth Stryker barátunkat is megihlette, és Molnár Levente tiszteletére ő is készített két KOTF jelenetet, az egyiken a két Jedi egyesíti az erőit, és harcol a biztonsági droidokkal, a másikon Anakin még egy kicsit gyakorlatozik a heves droidtűzben a lövedékek közt, hogy kicsit imponáljon mesterének, és a kedves Olvasónak.) Később ismét látunk majd security droid védik  liftet az Invisible Handenegy osztag security droidot, akik a liftre vigyáztak, a két Jedi mögé kerültek, majd miután felszólították őket a megadásra, apró darabokra estek szét, a válaszként érkező precíz fénykard csapások következményeként.

Később a Jediket elkapják, és mivel a security droidoknak kell a foglyokra vigyázni, és kísérni őket, eleget tesznek a feladatuknak, és security droidok kiserik obiwant és anakint grievous eléGrievous tábornok elé vezetik Obi-want és Anakint. Már korábban is láttuk őket egyébként foglyokat kísérgetni, például security droidok vezetik a foglyokat a négyes táborbasecurity battle droidok kísérték a fogoly Amidala királynőt, Sio Bibblet, és egy csomó Nabooi személyt a Négyes táborba. Azonban security droidok kisérik amidalat és sio bibletTheed utcáin a security droidokra meglepetésszerűen rátört Qui-Gon Jinn és Obi-wan, leverték a droidokat, és kiszabadították a királynőt, és onnantól ők kísérték, sokkal jobb védelmet biztosítva számára, mint amit a droidok tudtak nyújtani.

A Security battle droidok gyakorta testőrként is funkcionálnak. Gyakran láthatók valamelyik védendő Neimoidiai vezető mögött, akik valamiért megelégedtek a biztonság hamis illúziójával, ugyanis ezek a droidok a legritkább esetben voltak képesek megvédeni őket. security_droidok_theed_palotaA Neimodiaiak ilyen security battledroidokkal vették magukat körben a Theedi palota királyi termében is, bízva abban, hogy megvédik őket a betolakodóktól, de Amidala, Panaka kapitány, és két naboo katona elég volt ahhoz, hogy a biztonság hamis illúziója villámgyorsan szétfoszoljon. De úgy tűnik a neimoidiaiak saját kárukból sem tanulnak, és hasonló security1mustafarsecurity droidokkal védték a Mustafar komplexumainak folyosóit, és ajtait, ahol a CIS vezérkara bujkált a Klón Háborúk vége felé, ám a magányos Darth Vader elegendő volt, hogy felszámolja a biztonsági droidok ellenállását, majd kivégezze az összes CIS vezetőt, megadva nekik, "ami jár", Sith módon "megköszönve" a szövetségüket a háborúban.

A security battle droidok megfelelő védelmet jelenthettek egy átlagos ellenféllel szemben, akár még fenyegetést is jelenthettek például egy klón számára, de egy megfelelően képzett, gyakorlott ellenfél ellen nem volt esélyük. Egy droid egy Jedinek rutin munka volt, még kisebb csoportokban is csak lőgyakorlatot jelentettek, de masszív mennyiségben sosem szabad lebecsülni őket!  

 

Tekintsétek meg custom security battledroid figurámat is!

Annak idején, mikor csináltam, még semmilyen security battledroid figura nem létezett, ezért egy epizód 1-es bónusz droidot áldoztam be rá, lefestve azt pirosra, és masszív harci sérüléseket festve rá, hogy harcedzett droidnak tűnjön.

 

Custom security battledroid figura elölről, testőrként vigyázva a Neimoidiai vezetőkre

security_battledroid_figura_custom


 

Custom security battledroid figura oldalról

security_battledroid_figura oldalról


 

Custom security battledroid figura átadja Grievous tábornoknak a fogoly Kenobi kardját

security_battledroid_figura_átadja Kenobi kardját

 


Köszönöm az érdeklődést, látogasd rendszeresen a CustomStarWars oldalt!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2010. 09. 29. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

security_battledroid

vissza a főoldalra főmenübe image map example